Kan man spise sand?

Vores dygtige kok og daglige leder af M/S Café på Museet for Søfart i Helsingør, Line Storm, er ved siden af sit engagement i Mundwerk en fast bestanddel af kokke-kollektivet NaCl (Nordic Academy of Culinary Leisure), der jævnligt arrangerer spændende showcooking-events, hvor de giver prøver på deres enorme kreativitet til almindelige dødelige mad-entusiaster.

Seneste arrangement blev holdt netop på Lines hjemmebane, Museet for Søfart, og temaet var naturligvis derefter.

Lines sømandssnack; “kiks med orme”

Lines sømandssnack; “kiks med orme”

Lines bidrag bestod, foruden sømandssnacken ovenfor, af en fantastisk hovedret med alt godt fra havet - nærmest bogstaveligt talt - fisk, blæksprutte og “sand”, som du nu kan prøve kræfter med hjemme i køkkenet. Det er i sagens natur ikke en ret, man bare smækker sammen på 25 minutter, men brug den, som du har lyst - hvad enten du lader dig inspirere af enkelte elementer eller går planken ud (høhø).

“Under overfladen”

“Under overfladen”

Opskrift på “Under overfladen” (4 pers.)

Ingredienser:

8 små pulpo
2 spsk olie
8 skiver hvidt brød
Blæksprutteblæk
1 stk knoldselleri (resterne bruges til puré)
2 spsk saltet smør
3 kviste timian
3 håndfulde hø
2 Gulerødder
1 Løg
½ Bladselleri
2 fed hvidløg
4 kviste timian
3 dl Hvidvin
1 kg Blåmuslinger
2 dl Fløde
2 dl Mælk
Lecitin

Fremgangsmåde:

Blæksprutte:
Kog de små blæksprutter i lidt vand til de bliver møre. De vil smide en del væske under tilberedningen. Rist dem hurtigt af på en pande med olie ved høj varme kort inden servering.

“Sand”:
Brødet ristes helt tørt i ovnen på lav temperatur. Blend derefter til en fin krumme. Tag ca. halvdelen af krummen og blend igen med lidt blæk til den rigtige farve er opnået. Bland alt brødet sammen og blend evt. lidt mere farve i.

“Sten”:
Skræl knoldselleri og skær/turnér (evt. med parisiennejern) i passende størrelser så de ligner sten. Kom “stenene” i vakuumpose med smør og timian. Vakuumer og kom i et vandbad til de er tilberedt, der skal stadig være bid i dem.
Brænd hø i en stor metalbakke eller en gammel gryde. Det skal brænde helt ud så det bliver til aske. Blend til en helt fin støv.
Vend de lune afdryppede selleri-sten i det brændte hø, så de bliver helt sorte kort inden servering.

Selleripuré:
Kog og purér resterne af knoldsellerien til den er helt fin og glat.

“Hav”:
Hak gulerødder, løg, bladselleri og hvidløg og rist af i en pande. Tilsæt de skyllede muslinger, der ikke har åbnet sig, og rist med ved høj varme i to minutter. Tilsæt hvidvinen og rør rundt. Læg låg på og lad muslingerne dampe godt igennem. Når der er trukket nok smag ud i fonden, sigtes denne og hældes i en gryde. Tilsæt fløde og mælk, og blend lecitin i saucen - så er det lettere at skumme saucen op og den står længere.

Damp søtungefileten og anret med lidt salturt som på billedet nedenfor.

Velbekomme!

“Under overfladen”

“Under overfladen”


Clement NielsenComment